University of Newcastle Maths Faculty and Campus Entry


University of Newcastle Maths Faculty and Campus Entry

A team comprising Collins and Turner, Geyer and JMD landscape design were appointed by University of Newcastle for the redevelopment of the Mathematics faculty and campus entry at the University’s Callaghan Campus.

Set amongst a campus landscape of mature eucalypts, the maths building was constructed in the 1960s as a red-brick building comprising an L shaped plan grouped around a central cour tyard.

Internally, the building refurbishment includes upgrades to existing lecture rooms and theatres and ancillary spaces, a comprehensive I.T. and electrical upgrade, as well as upgrades to a number of components of the 50 years old building fabric including a complete roof replacement.

Working in close collaboration with Geyer, Collins and Turner are responsible for the upgrade of the external building envelope, the reconfiguration of the central faculty entry and connected learning lab; new vertical circulation to enable equitable access throughout the building; as well as a new
free standing cafe pavilion that signals the building’s entry, and creates a new visual focus along a major thoroughfare through the campus.

The cafe pavilion takes inspiration from the hexagonal geometry of the original building, and is conceived as a modular structure comprising interlinked ‘pods’ to be formed in lightweight concrete. Positioned under the canopy of magnificent angophoras, the structure includes a planted green roof as a solution to the prevalence of falling vegetation and leaf litter.

The project is currently under construction.

Client
University of Newcastle/Coffey
Structure
Arup
Hydraulics
Aecom
Landscape
JMD Design