Como


Como

The Como house design has been prepared for two graphic designers. It is a response to its dramatic setting: a steep northern facing site fronting the Woronora River in Sydney’s Sutherland Shire.

The building combines open plan living and home working over three levels.

The external envelope is entirely clad in weathered Corten steel, with all fenestration windows orientated to the North and South facades. The resulting form without west facing windows, affords total privacy from neighbouring properties – all views are north across the river, or south to internal courtyards and the internal atria. Breezes are drawn from the river to the North up through the building flushed through southern openings. With this approach, the building becomes a pure form, ‘a specific object’ – a 3.8m high steel beam that folds its way down the site, evoking the sculptor Richard Serra’s renowned 1988 work – Maillart extended.

The internal atrium is a dramatic 2.5 story void that links the bedrooms with the upper living level. The kitchen is positioned on a mid-level bridge overlooking this, with access via a gantry to a landscaped external deck, positioned like the prow of a ship to take advantage of the view, and provide a space for of outdoor living.

Internally, materials are left raw and unfinished: off-form concrete, fibre cement, and raw black steel all combine with the Corten facade and dramatic setting to create a memorable and unique home.

Engineering
James Taylor and Associates
Bushfire
Matt Jones