Balmoral Beach

Controlled moments of chance spill from the inside to the outside

Balmoral Beach

The project is a substantial renovation of a 1930’s cottage into a contemporary home for a young family.

The re-modelling includes the addition of a new upper floor as well as major landscape works including a pool.

The extensively glazed facade is protected by a series of projecting prefabricated sunshades, expressed as an abstract cluster of picture frames which serve a variety of functions including the framing of views, reduction of solar gain, privacy screening and the creation of an abstract articulation to the building form.

Internally spaces and finishes are distilled to reduce visual clutter and maximise views and the relationship to Middle Harbour beyond.

The Balmoral house was a National Finalist for the 2012 Houses Awards.

Structure
James Taylor and Associates
Hydraulics
Whipps Wood
Landscape
Kristen Martin
Builder
A&A Building Services
Award
2012 Houses Awards – Finalist
Photographer
Richard Glover